Gospodarstwa stawowe najczęściej produkują samodzielnie materiał zarybieniowy do swoich zbiorników. Aby przeprowadzić efektywne tarło należy dokonać selekcji prawidłowych osobników dojrzałych płciowo samic i samców. Ogólnie przyjęta zasada głosi iż jedna 5-letnia ikrzyca jest w stanie wyprodukować około 350 000 sztuk wylęgu, a od 8-letniej nawet 500 000 sztuk. Przed wpuszczeniem ryb na tarło, należy dokonać selekcji i wybrać ryby prawidłowo rozwinięte i zdrowe. Przed tarłem ryby umieszcza się w magazynach i odławia w przypadku wystąpienia odpowiedniej temperatury środowiska. Tarło rozpoczyna się wiosną, kiedy woda osiągnie 18°C i utrzyma się przez kilka dni. Tarliska powinny posiadać naturalne osłony od wiatru w postaci drzew lub krzewów. Dno
zbiornika należy zagrabić po zimie, nawieźć obornikiem i posiać trawę, która wysokością nie może przerosnąć głębokości wody. Na tarliska wpuszcza się odpowiednio dobrane komplety; pojedyncze 1 samica i 2 samce, podwójne 2 samice i 3 samce, lub potrójne 3 samice i 4 samce.